Revenue Management voor Rotterdam The Hague Airport

 

Achtergrond

Rotterdam The Hague Airport (RTHA) is onderdeel van de Royal Schiphol Groep en de derde luchthaven van Nederland. Jaarlijks vliegen er zo’n 2 miljoen zakenmensen en vakantiegangers van en naar de luchthaven. Ook biedt de luchthaven ruimte aan maatschappelijk vliegvervoer zoals de trauma- en politiehelikopters.

RTHA wil vooral veilig, overzichtelijk en snel zijn en onderscheidt zich door consequent de reiziger centraal te stellen. Gastvrijheid staat centraal tijdens de hele klantenreis, van het reizen naar het vliegveld tot en met het boarden van de vlucht. 

Uitdaging

De omzet uit betaald parkeren liep terug door de opkomst van concurrentie. Braakliggend terrein in de buurt van de luchthaven werd omgeturnd tot parkeerplaatsen waar vandaan passagiers met een busje naar de terminal werden gebracht. Deze terreinen werden geëxploiteerd door partijen die handig de naam van RTHA gebruikten maar ook beloften deden die ze niet waar konden maken. Met die beloften en dankzij een lage prijs werden veel klanten gelokt.

De vraag was: Hoe kunnen we ervoor zorgen dat reizigers op een officieel parkeerterrein van RTHA blijven parkeren zonder dat we meegaan in een prijzenoorlog.

Werkwijze

RTHA is een comfortabele, kleinschalige luchthaven met focus op comfort ten behoeve van een optimale prijs/kwaliteit verhouding. Met betrekking tot parkeren wil RTHA alleen maar blije bezoekers door voor iedereen een geschikt parkeeraanbod te kunnen doen. Daarom hebben we op basis van klantinzichten de proposities verbeterd. Daarnaast zorgde een nieuwe campagne ervoor dat we de specifieke doelgroepen met de juiste boodschap op het juiste moment wisten te bereiken. Het aantal gebruikers is vergroot. Ook de omzet per geparkeerde auto is vergroot door een succesvolle upsell strategie en door de introductie van Revenue Management.

Parkeerders zijn onderverdeeld in een aantal segmenten, te weten:

 • Halers/brengers, parkeren heel kort, dicht bij de terminal, reserveren hun parking niet
 • Zakenreizigers, parkeren 1-2 dagen, dicht bij de terminal, reserveren hun parking last minute
 • Korte leisure trips, 3-6 dagen, reserveren hun parking kort voor vertrek
 • Vakanties, 1 week en langer, reserveren hun parking lang voor vertrek

Omdat de reserveringen online plaatsvinden, hebben we gekozen voor een eenvoudige propositie.

 • Premium parking, parkeren vlak voor de terminal. Hier gelden hogere prijzen omdat de elasticiteit niet groot is. Men is bereid te betalen voor het gemak. Bij last minute leegstand kan deze ruimte alsnog verkocht worden met upsell campagnes.
 • Comfort parking, parkeren op 4-6 minuten lopen van de terminal
 • Budget parking, een hiervoor nieuw gecreëerd parkeerveld op 10 minuten lopen van de terminal, gericht op de prijsbewuste reiziger.

Door middel van dynamische pricing en een prijsbeleid dat segmenteren tussen budgetreizigers en prijs inelastische zakenreizigers mogelijk maakt, stuurt RTHA nu naar een optimale bezettingsgraad van de parkeercapaciteit tegen een zo hoog mogelijke gemiddelde prijs.

Resultaten

 • Meer gebruikers
 • Een hogere gemiddelde omzet per gebruiker
 • Hogere klanttevredenheid
 • Upsell strategie
 • Behoud van marktaandeel in het prijsbewuste segment
 • Groei van marktaandeel in het hogere segment
 • Er is een nieuwe prijsstrategie ontworpen en geïmplementeerd.

Quote

Désirée Breedveld, Commercieel Directeur RTHA: “RevenueMindz heeft ons geholpen aan een visie op de toekomst van parkeren op de luchthaven. De manier waarop deze visie is doorvertaald naar praktische strategieën voor de commerciële afdeling is zeer effectief gebleken. De implementatie van Revenue Management voor de parkeervelden is hier een voorbeeld van en heeft een significante toename in de omzet tot gevolg gehad.”

Ook geïnteresseerd in wat revenue management voor jouw bedrijf kan betekenen? Laat het weten, dan nemen wij contact met jou op!