Wat is Yield Management?

Yield management is variabele prijs management. Het is een tactiek die wordt toegepast om de omzet van vaste vergankelijke voorraad te optimaliseren.

In de basis zorgt yield management ervoor dat de juiste prijs, voor de juiste klant op het juiste moment beschikbaar is. Oftewel; Er zijn er verschillende prijzen voor hetzelfde product afhankelijk van de klantbehoeften en moment in de tijd. De prijzen zijn ook afhankelijk van externe factoren die de vraag beïnvloeden.

In industrieën met een vaste en vergankelijke voorraad zijn klanten steeds meer gewend en daarmee bereid meer te betalen als het aanbod voldoet aan specifieke wensen en omstandigheden (bijvoorbeeld beschikbaarheid van specifieke locaties, weersomstandigheden, seizoenen, etc.)

De relevantie van segmentatie:

Een belangrijk startpunt is de segmentatie van klanten. Gesegmenteerde klantengroepen hebben specifieke behoeften die voor hen belangrijk zijn. Deze specifieke behoeften kunnen vertaald worden naar criteria.

Op basis van de criteria kunnen prijs- en productregels worden vastgesteld waarmee schaarste in het aanbod wordt gecreëerd, ook als deze er feitelijk niet is. Prijs- en productregels vormen de basis voor de variabele prijzen bij yield management. Zo krijgt een reiziger die ‘last minute’ zijn vlucht boekt zelden de goedkoopste tarieven, omdat er een grote wens of zelfs noodzaak is om te reizen.

Wanneer vindt Yield Management plaats?

Yield management is een activiteit die continue plaats vindt gedurende de periode dat de betreffende voorraad in de verkoop staat. Dit komt doordat de vraag- en aanbodcurves voortdurend worden beïnvloed door allerlei externe factoren.

Er is een overvloed aan externe factoren. Afhankelijk van de betreffende industrie valt te denken aan:

  • Weersomstandigheden
  • Concurrentie
  • Seizoensinvloeden
  • Economische situatie
  • Evenementen

Het is belangrijk om de belangrijkste factoren voor de bedrijfsvoering bij te houden. Dan kan yield management beter bedreven worden.

Meer weten?

Als je meer wilt weten over revenue management, lees dan dit bericht. Wanneer je meer over dynamische prijsoptimalisatie wilt leren, kan je dat hier vinden. Laat het ons weten als je persoonlijk contact wilt hebben.